Rengöring skrivare – Hur det går till steg för steg

Hur rengör man en skrivare?

Det finns inget mer irriterande än svarta linjer, utsuddade områden eller utsuddad text när du skriver ut ett dokument som du har arbetat hårt och länge med. Det bästa sättet att alltid få ett rent och lättläst dokument är att rengöra skrivaren.

Två typer av skrivare

Vare sig om skrivaren är en Epson-, HP- eller Canon-skrivare är den allmänna rengöringsproceduren den samma. Om det råkar vara en större skrivare, för t.ex. reklam i större format, är processen lite mer ingående men i huvudsak samma.

Daglig skrivare

Rengöring av kontorsskrivare som används dagligen innebär oftast bara att torka av den. Det verkliga knepet är att inte skada skrivaren genom att använda rengöringsmedel som är avsedda för annan typ av städning. Du bör undvika rengöringskemikalier som innehåller alkohol eller starkare rengöringsmedel. Dessa kemikalier kan skada elektriska områden och göra mer skada än nytta. Prova och använd snällare rengöringsprodukter som våtservetter eller en fuktig handduk som inte luddar av sig. I båda fallen får du inte låta vatten komma i kontakt med insidan av skrivaren om det är en Epson-, Canon- eller någon annan skrivare.

Rengör skrivaren – Första steget

Det allra första du bör göra är koppla ur skrivaren. Se till att alla lampor är släckta och att kontakten är utdragen från enheten.

Öppna skrivarens framsida, torka av allt eventuellt damm eller pappersrester med en fuktig luddfri handduk. Om pappret har kommit ut med svarta märken, tittar du inuti skrivaren och torkar av överflödigt bläck. Se till att torka detta område igen så att all fukt försvinner.

Rengöring av skrivarpatronen

Även skrivarpatronen är ett område som måste rengöras. Ta bort alla patroner och torka försiktigt bort överflödigt bläck. Var noga med att inte lämna något luddigt material runt utloppsportarna. Mottagarkorgen för papper kan behöva tas bort och kontrolleras undertill om det finns damm och pappersrester. En riktig skrivarrengöring innebär också att torka av korgen med ett milt rengöringsmedel. Du kan även använda en rengöringskassett, som hjälper till att rensa otillgängliga ställen för hand.

Om skrivaren inte har använts under en längre tid behövs en rengöring. För att göra en komplett skrivarrengöring i detta fall går du till skrivarens kontrollpanel. Här kommer skrivaren att kunna köra diagnostiska program och göra uppdateringar.

Större specialiserade skrivare

Större skrivare som är avsedda för mer specialiserade användningsområden, inklusive ritningar i stort format eller reklamprototyper kräver en annan typ av rengöring. Ett godkänt dammsugarsystem är det viktigaste verktyget för att ha på plats. Denna dammsugare bör inte vara statisk, så att du inte skadar inre komponenter genom statisk chock och den bör ha en separat motorenhet som ska hållas borta från skrivaren.

Särskilt på vintern och våren behövs skrivaren rengöras. På vintern är luften torr och drar åt sig damm. Var försiktig så att du inte orsakar en statisk laddning. Under våren kan pollen komma in var som helst hur du än gör. En skrivarrengöring gör alla inblandade gladare och friskare med mindre damm och pollen.

Kontakta oss för mer städhjälp och rengöringstips från våra städare i Skellefteå.